Nieuws

Debat over betrokken journalistiek

Taco Rijssemus

Naar aanleiding van de academische promotie van mediadirecteur Taco Rijssemus (foto) organiseren KRO-NCRV en Beeld en Geluid op vrijdag 14 november een debat over de objectiviteit van betrokken journalistiek. 

 

Van 10.00 tot 12.00 uur vindt de presentatie plaats van het proefschrift De rekbare waarheid van Taco Rijssemus, gevolgd door een paneldebat onder leiding van Eva Jinek, met als gasten Carel Kuyl, (hoofdredacteur NOVA), Rob Wijnberg (De Correspondent), Stine Jensen (schrijfster en filosoof), Leo Fijen (Hoofd RKK, Hoofd Journalistiek KRO-NCRV en historicus).

 

Journalisten hebben er vaak moeite mee in hun werk hun eigen waarden, wereldbeeld of politieke overtuiging door te laten klinken. Ze zijn bang dat hun objectiviteit ter discussie komt te staan. Betrokken journalisten zijn nu eenmaal snel verdacht en worden door collega’s met argusogen gevolgd: ze zouden niet boven de partijen staan en feiten verdraaien; ze zouden hun politieke overtuiging, mensbeeld, of levensbeschouwelijke visie laten prevaleren boven waarheidsvinding. Maar bestaat 'neutrale' journalistiek wel? En waarom werkt betrokken journalistiek in sommige gevallen juist beter?


Het debat is exclusief voor genodigden, mediaprofessionals, en voor studenten en medewerkers van opleidingen die aangesloten zijn bij Academia. (Kijk hier voor een overzicht van alle aangesloten instellingen). Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Aanmelden gaat op volgorde van binnenkomst. 

 

Meer informatie en aanmelden: beeldengeluid.nl/derekbarewaarheid


Graag tot ziens bij het debat over betrokken journalistiek in Beeld en Geluid!

 

Het debat over betrokken journalistiek wordt georganiseerd in samenwerking met Amsterdam University Press, De Correspondent, Mediawijsheid.net en Universiteit Utrecht.