Nieuws

Aanwas op Academia, november en december 2017

Jan Bor (Tussen Meten en Weten)

In november en december 2017 zijn er weer veel mooie nieuwe programma’s aan Academia toegevoegd. Een deel daarvan is handmatig door ons toegevoegd op aanvraag van onderwijsinstellingen of op eigen initiatief. Een ander deel van de programma’s stroomt automatisch het onderwijsplatform in. Hieronder een kleine greep uit het rijke aanbod van nieuw toegevoegde programma’s in de laatste twee maanden van 2017.

 

2DOC - Een hart voor Heerlen (KRO-NCRV), 6 november 2017

Als Aart Zeeman in de jaren negentig tv-beelden nodig heeft van drugs en prostitutie, reist hij af naar station Heerlen. Succes verzekerd. Hij bouwt gaandeweg een band op met misschien wel de meest verpeste stad van Nederland. Hij leert er kunstenaar Michel Huisman kennen. Als Huisman in 2003 wordt gevraagd om ideeën voor het stationsgebied, schrikt hij van het plan dat er ligt. Wéér miljoenen in nóg meer lelijkheid, in het hart van zijn Heerlen. In plaats van alleen tégen te zijn, ontwerpt Huisman het Maankwartier, als manifest hoe het óók zou kunnen. Door de muzen weer het woord te gunnen. Door waarde boven winst te stellen. Dat inspireert Aart Zeeman, als journalist vooral gewend te zoeken naar wat er mis is. Want al is Huisman geen architect, het Maankwartier wordt intussen wel gebouwd. Een miljoenenproject, tegen felle protesten in. En zo krijgt de verpeste mijnstad misschien wel het mooiste stadshart van Nederland.


2DOC - IDFA Primeur: Independent Boy (VPRO), 21 november 2017

Debuutfilm van Vincent Boy Kars waarin hij een maand lang de regie van het leven van zijn besluiteloze vriend Metin overneemt. In hoeverre is een mensenleven maakbaar, vraagt de filmmaker zich daarbij af. Metin is een twintiger die niet goed weet wat hij met zijn leven aan moet vangen. Hij is volgens zijn vrienden slim en creatief, maar bakt er niets van. Veelzeggend is het contrast tussen Metin en de montere jeugdleiders van de scoutinggroep waar hij als jongen bij heeft gezeten. Of tussen hem en zijn docent van de klimmuur, die hem leert dat je moet nadenken over waar je heen gaat, je stappen en grepen tegen de rotswand moet plannen. Maar plannen is niet Metins ding. Hij wil mensen laten nadenken over wat een geslaagd leven inhoudt. Maar wat is een succesvol leven eigenlijk? Helpt dit experiment Metin of zegt het meer over de filmmaker zelf?


2Doc: My own private war (IKON), 29 november 2017

Journalist Lidija Zelovic, afkomstig uit voormalig Joegoslavië onderzoekt het oorlogstrauma, dat niet alleen haar eigen leven tekent, maar dat ook een frontlinie binnen haar familie heeft gecreëerd. Lidija Zelovic keert terug naar Sarajevo, waar het begin van haar journalistieke carrière werd getekend door de oorlog. Daar en in Amsterdam praat ze met familieleden over de oorlog. De schuldvraag is een splijtzwam die de familie verdeeld.


College tour: Tom Dumoulin (NTR), 1 december 2017

2017 is het jaar van wielrenner Tom Dumoulin. Hij won de Giro d'Italia en werd wereldkampioen wielrennen tijdens de individuele tijdrit in het Noorse Bergen. En alsof het nog niet genoeg was, werd hij ook benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en tot Limburger van Verdienste. In College Tour blikt de vlinder van Maastricht terug op het meest succesvolle jaar van zijn carrière tot nu toe.


2Doc - Beerput Nederland (KRO-NCRV), 4 december 2017

Eind 2016 staat een Nederlandse inzamelaar van scheepsafvalstoffen voor de rechter. Hij wordt ervan verdacht 30 miljoen liter giftig afvalwater uit Angola illegaal naar Nederland te hebben laten verschepen en te hebben gesjoemeld met transportdocumenten. Op papier is de giftige substantie keurig verwerkt, maar het gros van de betrokken afvalverwerkers kan volgens het strafdossier niet goed uitleggen wat ze met het afval hebben gedaan. De politie vermoedt dat een groot deel in het milieu is beland, wellicht ook in het IJ in Amsterdam. Hoe komt het dat frauduleuze afvalverwerkers al decennialang vrijwel ongestoord milieuregels- en wetten kunnen overtreden?


Tussen meten en Weten (KRO-NCRV), 4 afleveringen, 28 november t/m 19 december

Jan Bor, filosoof en zen-beoefenaar, gaat op onderzoek uit hoe deze ‘meten-is-weten-blik’ ons leven bepaalt en hoe we anders naar de werkelijkheid kunnen kijken. In vier afleveringen kijkt hij met wetenschappers, kunstenaars en denkers naar waar het ‘meten is weten’-denken in ons onderwijs (aflevering 1), de economie (aflevering 2), de gezondheidszorg (aflevering 3) en binnen de wetenschap (aflevering 4) toe heeft geleid. Zijn we er inderdaad op vooruit gegaan? En zijn we er wijzer van geworden? Gelukkiger?


Wetenschap havermoutpap (VPRO), 4 afleveringen, 30 november t/m 21 december 2017

Wat bepaalt ons gedrag? De jonge psycholoog Pieter Hulst gaat op zoek naar antwoorden in de nieuwe VPRO-serie Wetenschap havermoutpap. De eerste aflevering gaat over de harde wetenschap van het succesvol worden in de liefde. In deel twee zoekt Pieter Hulst in de wetenschap naar de beste manier om gelukkig te worden. Deel drie gaat over vooroordelen, ze zitten verweven in ons brein zoals een patroontje in een gebreide trui. Hoe komen we van onze vooroordelen af? Daarover praat Pieter Hulst onder anderen met Midas Dekkers. Het vierde deel gaat over beïnvloeding. We blinken tegenwoordig uit in de kunst elkaar te beïnvloeden. Niet verwonderlijk want invloed is macht en macht is geld. Pieter Hulst onderzoekt hoe we worden beïnvloed en hoe je anderen kunt beïnvloeden.


Danny Demonstreert (NTR), 4 afleveringen, 30 november t/m 21 december 2017

In Danny Demonstreert duikt Danny Ghosen in 4 afleveringen onder in een andere radicale en actieve protestbeweging (Britain First, Identitäire Bewegung, Freedom Fighters en Animal Rights). Hij leert de actiegroepen van binnenuit kennen en onderzoekt welke middelen deze activisten inzetten om hun gelijk te halen en hoe ver ze over grenzen willen gaan. Hoe vechten ze voor hun idealen, hoe willen ze hun doelen bereiken en wat is er allemaal geoorloofd om te verwezenlijken waar je vurig in gelooft?


Het pronkstuk van Nederland (AVROTROS), 16 afleveringen, 15 december 2017 t/m 26 januari 2018

Is het mogelijk ons land te typeren aan de hand van de ontwerpen die het voortbracht? Wat zeggen de Daf, De Nachtwacht en Jip & Janneke over onze volksaard? In het nieuwe AVROTROS programma Het Pronkstuk van Nederland bepaalt het Nederlandse volk op welk object uit de collectie Nederland wij het meest trots zijn. Welke pareltjes uit de categorieën kunst, ontwerp en cultureel erfgoed strijden om de titel Pronkstuk van Nederland? De presentatie is in handen van Jort Kelder. Catelijne van Middelkoop (ontwerp), Herman Pleij (cultureel erfgoed) en Paul Rem (kunst) zijn als connaisseurs aan het programma verbonden en zorgen met hun kennis en kunde voor de historische context.


Mis je nog een uitzending of een serie op Academia, laat het ons weten!  

Vraag het materiaal aan via dit bestelformulier.

Na een positieve toetsing bij de omroep voegen we dit materiaal handmatig toe aan de online onderwijscollectie van Academia en mailen we je de url.