Nieuws

Aanwas op Academia, maart + april 2017

Ed en Daan van der Elsken

Tussen 1 maart en 26 april 2017 zijn er in totaal 1.581 nieuwe programma’s aan Academia toegevoegd. Een deel daarvan is handmatig door ons toegevoegd op aanvraag van onderwijsinstellingen of op eigen initiatief. Hieronder een kleine greep uit het bijzondere aanbod van in maart en april 2017 toegevoegde programma’s:


Tegenlicht: de wij-samenleving (VPRO), 12 maart 2017

Rotterdam telt 180 nationaliteiten en bestaat voor de helft uit inwoners van niet-westerse afkomst. In de gemeenteraad staan twee lokale partijen tegenover elkaar: de populisten van het eerste uur van Leefbaar Rotterdam en de door de islam geïnspireerde NIDA. Hoe wordt er politiek bedreven in een stad waar het politieke midden steeds verder lijkt af te brokkelen?


2DOC: Marnixstraat 117 (KRO-NCRV), 3 april 2017

Op 17 januari 2015 gaat in de brandweerkazerne in Amsterdam-West het alarm af. De woningbrand om de hoek lijkt een routineklus, maar de zaak loopt al snel uit de hand. Bewoners en brandweerlieden blikken terug op de brand die hun leven veranderde. Marnixstraat 117 is een film over de onvoorspelbaarheid van het leven, over bezit en verlies, over trauma en angst en over het kwijtraken van het vertrouwen in je vak en in het leven. En over de enorme veerkracht van mensen om na zo'n drama het leven weer op te pakken.


2DOC - De erfenis (EO), 4 april 2017

Daan is gewend om voor de camera te staan: eerst was het de camera van zijn vader, de wereldberoemde fotograaf en cineast Ed van der Elsken (1925-1990), nu is het die van zijn beste vriend en regisseur Joris Postema. Samen proberen ze grip te krijgen op Daans leven, door postuum de confrontatie met zijn vader aan te gaan. Daan ziet zijn vader als hoofdoorzaak van de manische depressiviteit die hem al vijftien jaar teistert. Aan de hand van veelvuldig voorhanden zijnde foto's en filmbeelden en ontmoetingen met betrokken familie en vrienden probeert Daan te doorgronden wat zijn vader aan hem heeft doorgegeven.


2DOC - The Borneo Case (EO), 5 april 2017

Deze documentaire verbindt de vernietiging van het regenwoud met de miljarden dollars die door corrupte politici via geheime bankrekeningen en vastgoedportefeuilles worden weggesluisd naar het westen. Jarenlang onderzoek van vier gedreven activisten naar het geweld en de corruptie rond de illegale houtkap op Borneo leidt uiteindelijk tot de ontmaskering van de eerste minister van de Maleise deelstaat Sarawak, die persoonlijk miljarden dollars verdiende aan die praktijk.


2DOC - De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw (VPRO), 13 april 2017

Regisseur Cherry Duyns volgt pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw (78) vanaf de eerste repetitiedagen van de Matthäus Passion tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk.  'Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion zou moeten bezighouden, zou ik dat zo doen', zegt Reinbert de Leeuw. Een film over het mysterie van muziek, en over de onstuitbare bevlogenheid waarmee Reinbert de Leeuw opgaat in Bachs monumentale werk.


Talent: autisme (EO), serie van 5 afleveringen, 10 maart t/m 14 maart 2017

Deze vijfdelige portretserie van Johan Eikelboom, uitgezonden door de EO, focust zich op mensen die een vorm van autisme hebben maar ook over een opvallend talent beschikken. Laura lijkt een weinig rooskleurige toekomst voor de boeg te hebben maar haar tekentalent redt haar. Joep blijkt een toptalent in volleybal en Jeffrey kende een jeugd vol ernstige pesterijenen maar staat nu op het podium als goochelaar. Frank van der Goot blijkt een fantastisch forensisch patholoog en Ariën heeft een vergaande fascinatie voor scherpe voorwerpen, wat hem tot de beste scharenslijper ter wereld maakt.


Made in Europe (VPRO), serie van 8 afleveringen, 12 februari - 2 april 2017

Documentaire-serie gebaseerd op het boek van Pieter Steinz, een caleidoscopische reeks essays over honderden culturele iconen uit Europa: van Beethoven tot Pussy Riot, van James Joyce tot de minirok en van Dracula tot Lego. Schrijver Dimitri Verhulst ontrafelt de Europese identiteit en zoekt de onderlinge verbanden in de achtdelige reisserie Made in Europe.


Doodgewoon (NTR), serie van 6 afleveringen, 15 maart 2017 - 19 april 2017

De zesdelige NTR-serie Doodgewoon gemaakt door IDTV biedt een fascinerend kijkje achter de schermen van de uitvaartbranche in en om Rotterdam. Om het afscheid van een dierbare zo mooi mogelijk te maken, doen de mensen in de uitvaart hun werk met hart en ziel.


Mis je nog een uitzending of een serie op Academia, laat het ons weten!

Vraag het materiaal aan via dit bestelformulier.

Na een positieve toetsing bij de omroep voegen we dit materiaal handmatig toe aan de online onderwijscollectie van Academia en mailen we je de url.