Nieuws

Aanwas op Academia, mei t/m augustus 2017

foto Arjan Lubach - America first, Netherlands second.jpg

Tussen 1 mei en 25 augustus 2017 zijn er in totaal 2640 nieuwe programma’s aan Academia toegevoegd. Een deel daarvan is handmatig door ons toegevoegd op aanvraag van onderwijsinstellingen of op eigen initiatief. Een ander deel van de programma’s stroomt automatisch het onderwijsplatform in. Hieronder een kleine greep uit het bijzondere aanbod van toegevoegde programma’s tussen 1 mei en eind augustus 2017.


2DOC: De wereld van Puck (EO), 03-07-2017

Regisseur Gert-Jan de Vries filmt ruim twintig jaar lang zijn gezin. Een gezin waar na een gezonde zoon met grote blijdschap wordt uitgekeken naar de komst van een broertje of zusje. Als dochter Puck tijdens een normale bevalling wordt geboren, ontstaat er bij iedereen een unheimisch gevoel. Er is iets aan de hand met haar, maar wat? Pas na negen maanden stelt een geschrokken kinderarts de diagnose: Puck is zwaar gehandicapt. Vanaf de zwangerschap filmt Gert-Jan zijn vrouw, zoons en dochter. Omdat Puck niet kan praten, interviewt het gezin elkaar over de worstelingen en spanningen die de komst van Puck met zich meebrengt. Resultaat: een intieme documentaire die op rauwe wijze laat zien wat de impact is van een zwaar gehandicapt kind in een gezin in een tijd waarin de zorg onder een vergrootglas ligt.

  

2DOC: Dit waren wij (VPRO), 4 juli 2017

Filmmaker Josefien Hendriks probeert het gezin waarin ze opgroeide te ontrafelen aan de hand van de filmopnames van haar vader, de dagboekteksten van haar moeder, de verklaringen van haar ouders en haar eigen herinneringen. Hendriks was de jongste van drie kinderen: de lieveling die nooit iets fout kon doen. Ze schrok toen ze de tientallen oude filmrollen digitaliseerde waarop haar vader in de jaren 80 en 90 haar voorbije gezinsleven had vastgelegd. In haar herinnering was het haar broer die lastig was, maar ze werd pijnlijk verrast door de cynische opmerkingen die haar vader tegen haar broer maakte vanachter zijn camera. Hoe houden familieleden elkaar gevangen in rolpatronen? En kun je daar jaren later nog iets aan doen? Een film over familie: de mooiste vloek die er bestaat.

 

2DOC: Zaatari Djinn (KRO-NCRV), 19 juli 2017

In het vluchtelingenkamp Zaatari in Jordanië wonen veel kinderen die de oorlog in Syrië zijn ontvlucht. Midden in de woestijn is onder de verzengende zon een geheel nieuwe stad ontstaan die voor 80 procent uit kinderen bestaat. Vanuit het perspectief van vier kinderen uit verschillende sociale milieus, zien en voelen we hoe het is om op te groeien in deze stad, het vluchtelingenkamp Zaatari. Ht is een plek met weinig middelen of zicht op verbetering, maar met ruimte voor dromen.

 

2DOC: Het verlangen van Michael Dudok de Wit (VPRO), 5 juli 2017

Michael Dudok de Wit is door de bekende Japanse animatiestudio Ghibli gevraagd om zijn eerste lange animatiefilm te maken; het is hun eerste internationale coproductie ooit. Maarten Schmidt en Thomas Doebele hebben Dudok de Wit en zijn team meer dan twee jaar lang gevolgd tijdens dit complexe creatieve proces. Hij is een perfectionist en gewend zijn handgetekende animatiefilms alleen op eigen kracht te maken. Voor deze nieuwe en lange productie werd hij geassisteerd door een team van twintig tot dertig tekenaars uit heel Europa. Dudok de Wit stond voor een enorme uitdaging: hij moest niet alleen zijn persoonlijke perfectionisme zien te behouden, maar ook zijn genuanceerde gebruik van kleur, licht en schaduw. In de loop van de documentaire komt zijn enorme gedrevenheid tot uiting om The Red Turtle te maken, bovendien wordt gaandeweg duidelijk waarom het zo belangrijk voor hem is om juist dít verhaal te vertellen.

 

2DOC: Tokyo Idols (EO), 19 juli 2017

In Japan wordt het openbare leven gedomineerd door Idols, meisjesbands die met hun uiterlijk en het specifieke geluid van hun popmuziek grote groepen mannen aan zich binden. Tokyo Idols volgt een ambitieuze zangeres en haar trouwe schare fans in hun zoektocht naar succes. Via hun persoonlijke verhalen onderzoekt regisseur Kyoko Miyake dit cultureel fenomeen, dat een cocktail lijkt van de Japanse obsessie met jeugdige vrouwelijke seksualiteit en het totale gebrek aan contact tussen mannen en vrouwen in een hypermoderne Japanse samenleving.

 

De kleine lettertjes (KRO-NCRV), serie van 6 afleveringen, 20 mei t/m 26 juni 2017

Op zaterdagavond 20 mei start op NPO 1 de nieuwe humoristische kenniskwis De Kleine Lettertjes met presentator Jörgen Raymann. Twee prominente Nederlanders (waaronder Marlijn Weerdenburg, Erik van Muiswinkel, Anita Witzier, Martine Sandifort, Irene Moors en Daan Nieber) testen elke aflevering hun kennis op het gebied van regels en wetgeving: van politieverordening tot grondrecht, van huisregel tot Algemene Voorwaarden. ‘Raadsmannen’ Thomas van Luyn en Pieter Derks staan de BN’ers bij. Rechter Martine van Rijn, in het dagelijks leven werkzaam als kantonrechter, geeft deskundig commentaar op de soms onbegrijpelijke regels.

 

De neven van Eus (NTR), serie van 5 afleveringen, 28 mei t/m 25 juni 2017

Schrijver/journalist Özcan Akyol gaat op zoek naar zijn familie in Turkije. De grote onderwerpen en ontwikkelingen in het land komen aan bod, maar worden met name bekeken door de ogen van de familie. Het levert hartverwarmende en ontroerende ontmoetingen op met leden van zijn familie, die Özcan vaak ook voor het eerst ziet.
Vooral na de aflevering over het afgenomen toerisme in de Turkse badplaats Antalya ontvangt presentator Özcan Akyol serieuze bedreigingen, heftiger en talrijker dan hij zelf had verwacht.

 

De Oorlogsrecherche (VARA), serie van 3 afleveringen, 7, 14 en 21 juni 2017

Documentaireserie over de wereldwijde opsporing van oorlogsmisdadigers door de rechercheurs van de speciale politie-eenheid Team Internationale Misdrijven.

In deze driedelige serie worden de leden van het Team Internationale Misdrijven gevolgd tijdens hun werk. De rechercheurs onderzoeken wie er uit oorlogsgebieden zijn gevlucht vanwege eigen misdaden, maar ze doen ook onderzoek naar de moord op Nederlanders in oorlogsgebieden.

 

Zondag met Lubach (VPRO), 6 reeksen (52 afleveringen) 9 maart 2014 t/m 2 april 2017

We hebben met terugwerkende kracht alle tot nu toe uitgezonden afleveringen van Zondag met Lubach op Academia gezet. Zondag met Lubach brengt je op de hoogte van de actualiteit nog voordat de week begonnen is. Vanuit Theater Bellevue presenteert Arjen Lubach zijn politieke comedyprogramma; een soort Studio Sport maar dan zonder sport en met satire. Zondag met Lubach, zo goed als nieuws! De komende reeks uitzendingen zal automatisch Academia instromen, 2 dagen na uitzending.

 

Mis je nog een uitzending of een serie op Academia, laat het ons weten!  

Vraag het materiaal aan via dit bestelformulier.

Na een positieve toetsing bij de omroep voegen we dit materiaal handmatig toe aan de online onderwijscollectie van Academia en mailen we je de url.