Nieuws

Aanwas op Academia, september en oktober 2017

2Doc - Taxibotsing

In september en oktober 2017 zijn weer een flink aantal programma’s aan Academia toegevoegd. Een deel daarvan is handmatig door ons toegevoegd op aanvraag van onderwijsinstellingen of op eigen initiatief. Een ander deel van de programma’s stroomt automatisch het onderwijsplatform in. Hieronder een kleine greep uit het rijke aanbod van nieuw toegevoegde programma’s in september en oktober van 2017.

 

2Doc: Taxibotsing (KRO-NCRV), 11 september 2017

Frans Bromet volgt in KRO-NCRV 2Doc: Taxibotsing de strijd van de gevestigde taxiwereld tegen Uber. De digitalisering van ons dagelijks leven is met de nieuwe taxidienst UberPop weer een stapje verder opgeschoven. Met een simpele app op je mobiele telefoon is het mogelijk om je tegen een aantrekkelijke prijs van A naar B te laten vervoeren door automobilisten die daar officieel niet voor gekwalificeerd zijn. Je hoeft slechts in het bezit te zijn van een eigen auto om je als UberPop chauffeur aan te bieden. ’Een ordinaire snordersdienst’ volgens veel taxichauffeurs die de komst van de digitale concurrent met lede ogen aanzien: “Het is knokken voor een plakje kaas op je brood”.


Zembla: Handel in vluchtelingen (VARA), 13 september 2017

'Grazie mille'. Duizendmaal dank, zei koning Willem-Alexander in juni tegen gastheer Italië tijdens zijn staatsbezoek. Dank voor de opvang van alle vluchtelingen die na een barre tocht via de Middellandse Zee Europa weten te bereiken. De waarderende woorden zijn opmerkelijk, want ze staan in schril contrast met het EU-beleid: de vluchtelingen op weg naar Europa zo vroeg mogelijk tegenhouden. Turkije kreeg drie miljard euro om migranten op te vangen, de Libische kustwacht wordt ondersteund om gammele bootjes te onderscheppen, Soedan ontving honderd miljoen om grenscontroles uit te breiden. Wat is daarvan het gevolg? Zembla reist naar Noord-Afrika en hoort dat vluchtelingen een makkelijke prooi zijn voor smokkelaars. Ze worden uitgebuit, mishandeld, ontvoerd en hun familie wordt afgeperst.

 

Het uur van de wolf: Echt Herman Koch (NTR), 28 september 2017 

Hij portretteert mannen die ‘niet helemaal sporen’, maar volgens hemzelf is het slechts het topje van de ijsberg: “Wat ik ‘s nachts denk, in mijn eentje op een hotelkamer, kan echt nóóit in een boek”. Herman Koch krijgt er voor een volle zaal de lachers mee op zijn hand, maar is tegelijkertijd heel serieus. Wie ís deze man, de meest vertaalde en best verkopende schrijver van Nederland? Hij staat bekend als aimabel en voorkomend, maar in zijn werk is een enorme ondergrondse woede voelbaar. Waar komt deze woede vandaan? Regisseur Pieter Verhoeff, die aan de wieg stond van Jiskefet en sindsdien met Koch bevriend bleef, ging op zoek naar ‘de echte Herman Koch’. Hij weet, mede dankzij fascinerend archiefmateriaal van Koch als langharige en ontregelende adolescent, een compleet beeld te schetsen van de man die ”een beest is achter zijn schrijftafel” aldus vriend Frans Thomése.


2Doc: Je mag altijd bij me komen (KRO-NCRV), 3 oktober 2017

Nezhlya is ‘brugfiguur’ op De Toverberg, een kleurrijke basisschool in Gent. Nezhlya kent iedereen en iedereen kent Nezhlya; ze bouwt de brug tussen school en thuis, waar vaak sprake is van armoede, sociale onzekerheid en een laag opleidingsniveau van de ouders. Maar hoe krijg je ouders betrokken bij de school als ze als nieuwkomer niet of nauwelijks Nederlands spreken, weinig zelfvertrouwen hebben of als ze worstelen met hun bestaanszekerheid? Nezhlya's deur staat altijd voor ze open. Ze luistert, wordt in vertrouwen genomen en ze helpt hen op weg. Het is niet voor niets dat de gemeente Gent al twintig jaar inzet op de inmiddels ruim 42 brugfiguren in de stad.


2Doc: Goed terechtgekomen in de Schilderswijk (KRO-NCRV), 4 oktober 2017

Eric van 't Zelfde inspireerde als klassenmentor kansarme leerlingen uit de Haagse Schilderswijk om hun dromen waar te maken. Na 20 jaar zoekt hij hen weer op. Eric van 't Zelfde begon als docent toen hij 22 werd. De leerlingen in zijn mentorklas in de Haagse Schilderswijk waren toen 13. Hij begeleidde hen totdat ze met een diploma het Johan de Witt College verlieten. Waar hij in die jaren niet kon wachten om de volgende dag weer les te geven is Eric nu somber over het onderwijs, de maatschappij en de politiek. ‘Ik heb in real time meegemaakt hoe het beroep van leerkracht en docent kapot werd gemaakt.’ In 2Doc: Goed terechtgekomen in de Schilderswijk worden Erics oud-leerlingen opgezocht. We zien hoe zij nu als dertigers naar de medemens en de wereld kijken, en hoe het hen zelf vergaat. Wat kunnen we van hun ervaringen leren voor het onderwijs van vandaag?


2Doc: Behind the Altar (EO), 18 oktober 2017

De schandalen rond seksueel misbruik vormen een van de donkerste hoofdstukken in de geschiedenis van de Rooms-Katholieke Kerk. Het afgelopen decennium heeft een groeiend aantal gevallen in steeds meer landen laten zien. Meerdere bisdommen gingen failliet omdat ze het smartengeld voor de vele slachtoffers niet konden betalen. Met paus Franciscus aan het roer leek er een nieuwe wind te waaien vanuit Rome, maar de kindermisbruikcrisis in de Katholieke Kerk is nog niet voorbij. Uit recent onderzoek blijkt dat drie van de vier daders nog steeds actief zijn binnen de kerk, dat onderzoek naar nieuwe gevallen nog altijd buiten de openbaarheid wordt gehouden, terwijl bisschoppen nog steeds niet verplicht zijn om daders aan te geven bij de politie. Priesters die op de vlucht zijn voor de politie blijken zelfs onder te duiken in kloosters en andere kerkelijke instellingen in ontwikkelingslanden, waar ze gewoon met kinderen mogen werken.

 

Het uur van de wolf:  Jan Wolkers spreekt.... (NTR), 23 oktober 2017

In het huis van Karina Wolkers, de weduwe van schrijver Jan Wolkers, is een grote hoeveelheid tapes met beeld- en geluidsopnamen gevonden. Hierop staan onder meer tal van intieme gesprekken die Wolkers (deels) heimelijk heeft opgenomen met kroongetuigen uit zijn leven en werk. De niet eerder openbaar gemaakte opnamen vormen de kern van deze documentaire.


Kiloknallers (VPRO), serie van 8 afleveringen, 15 januari t/m 5 maart 2017

Lieke, Naomi, Mohamed, Mathilde en Nick, allen tussen de 10 en 12 jaar, hebben obesitas. Ze beginnen het nieuwe jaar met wensen, voornemens en verlangens. Je hoort het overal in het nieuws: we worden te dik. En iedereen denkt te weten wat we eraan moeten doen. Maar hoe is het nou écht om te zwaar te zijn? Kiloknallers duikt in het leven van vijf kinderen tussen 10 en 12 jaar met obesitas. Lieke, Naomi, Nick, Mathilde en Mohamed laten een jaar lang hun leven zien, inclusief hun worstelingen en overwinningen, hun zoektocht naar de feiten en de fabels en het gevecht tegen de vooroordelen. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt wordt door STINAFO en Stichting Agis Zorginnovatie.


Achter de dijken (KRO-NCRV), 8 september t/m 27 oktober 2017

In deze achtdelige serie onderzoekt presentator Leo Blokhuis de uitwerking van het calvinisme op onder meer de economie, de politiek, het gezin, het koningshuis en het Nederlandse landschap. Hij volgt het spoor terug naar de kerkhervormers Luther en met name Calvijn, bezoekt diverse locaties in Nederland, is aanwezig bij nationale- en internationale evenementen en heeft ontmoetingen met historici, sociologen en theologen.


Het Geheim van de Meester (AVROTROS), serie van 8 afleveringen, 5 september t/m 24 oktober 2017

Een team van topexperts gaat onder leiding van kunstenaar en presentator Jasper Krabbé de ultieme uitdaging aan: het reconstrueren van de meest uiteenlopende Nederlandse meesterwerken. De werken die centraal staan zijn, in volgorde van uitzending: Meisje met de parel van Johannes Vermeer, Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan, Zelfportret op jeugdige leeftijd van Rembrandt, Kindje, kerkje, beestje van Karel Appel, Vincent van Gogh met Zelfportret met grijze vilthoed, en De Marskramer van Jeroen Bosch.

 

Wie kent mij nog (EO), serie van 5 afleveringen, 25 t/m 29 september 2017

Serie portretten van eenzame ouderen. Tijdens de landelijke ‘Week tegen Eenzaamheid’ portretteert de EO vijf mensen die eenzaam zijn. Dagelijks deelt één van de hoofdpersonen zijn of haar levensverhaal, waardoor de eenzaamheid tastbaar wordt. Hoe zijn ze eenzaam geworden? Waarom lukt het niet om mensen te ontmoeten? En, zoals iedere geportretteerde zichzelf uiteindelijk afvraagt: “Wie kent mij nog?”.


ZAPP Anti Pest Club (NTR), serie van 5 afleveringen, 18 t/m 22 oktober 2017

Serie programma's in het kader van 'De week tegen pesten'. In elke aflevering staat een kind centraal dat gepest wordt en hulp krijgt van de Anti Pest Club. De presentatie is in handen van Anne-Mar Zwart die langsgaat bij basisschoolklassen waar wordt gepest. In september 2017 wint het programma Anti Pest Club in Duitsland een grote Europese tv-prijs voor beste Europese kinderprogramma.


Mis je nog een uitzending of een serie op Academia, laat het ons weten!  

Vraag het materiaal aan via dit bestelformulier.

Na een positieve toetsing bij de omroep voegen we dit materiaal handmatig toe aan de online onderwijscollectie van Academia en mailen we je de url.